Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

2024-2025-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΚΕΠΕΑ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:'ΤΑ ΤΟΠΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩNIA AΪΦΟΡΙΑΣ" ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΙΚ-ΝΙΚ"

     Το Σχολείο μας συμμετέχει με δράσεις στο Εθνικό Δίκτυο του ΚΕΠΕΑ Κρεστένων με τίτλο:"Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας". Σκοπός του δικτύου είναι η ανάδειξη των συγχρονικών και διαχρονικών αειφορικών πρακτικών παραγωγής, συντήρησης, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης, εμπορίας και κατανάλωσης των τοπικών προϊόντων, η βιολογική αξία του τοπικού γενετικού υλικού και η συμβολή των τοπικών προϊόντων στον προσδιορισμό της πολιτισμικής ταυτότητας μιας περιοχής. Συμμετέχουμε υλοποιώντας το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο:"Το καλάθι του Πικ-Νικ"

Ξεκινήσαμε με τα εσπεριδοειδή προϊόντα από την παραγωγή στη μεταποίησή τους και την κατανάλωση. Θα συνεχίσουμε με το λάδι, την παραγωγή ντομάτας και την επεξεργασία του γάλακτος μέσα από επισκέψεις σε μονάδες παραγωγής και σε καταστήματα πώλησης των προϊόντων και των παραγώγων τους.

 

Από το δέντρο στο ποτήρι μας και από το φρούτο, στο βάζο με τη μαρμελάδα










Διακρίνουμε τα πορτοκάλια από τα άλλα φρούτα εποχής που δεν ευδοκιμούν όμως στον τόπο μας και μαθαίνουμε τη διαδικασία χυμοποίησης.









Έτοιμη και η μαρμελάδα από τα πορτοκάλια που μας έδωσε η γειτονική πορτοκαλιά












Ώρα για δοκιμή




Με την ολοκλήρωση του προγράμματος μέσω επισκέψεων σε τοπικές βιομηχανικές μονάδες μεταποίησης των τοπικών προϊόντων, θα γνωρίσουμε τα προϊόντα μεταποίησης στα τμήματα πώλησης του αρχικού αλλά και του τελικού προϊόντος και θα διαφημίσουμε τα προϊόντα μας με τον δικό μας τρόπο.

Από την ελιά στο λάδι

Επισκεφτήκαμε αρχικά τον ελαιώνα, γνωρίσαμε τον καρπό της ελιάς μέσα από τη διαδικασία της συγκομιδής. Εμπειρικά ζυγίσαμε τις ελιές που μαζέψαμε και διαπιστώσαμε το βαρύ-ελαφρύ και άδειο- γεμάτο τσουβάλι.

 

 

 

 

 

 

Στο ελαιοτριβείο

Ήρθαμε σε επαφή με τη διαδικασία μεταποίησης του προϊόντος της ελιάς σε λάδι, δώσαμε τις ελιές που μαζέψαμε και ακολουθήσαμε την πορεία εξαγωγής του λαδιού. Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία δοκιμάζοντας το φρέσκο λάδι και γεμάτοι εμπειρίες επιστρέψαμε στο σχολείο μας.

 

 

 

 


Από το γάλα στο γιαούρτι












 

    Με τον ΠΙΚΙ ΠΙΚΙ μαθαίνουμε για τη διατροφική αξία των φρούτων και επισκεπτόμαστε το σούπερ μάρκετ για να επιλέξουμε φρούτα που θα μας προσφέρουν υγεία και ευεξία
 

 


Προετοιμαζόμαστε για το σούπερ μάρκετ. Γάλα, γιαούρτι, τυρί, ντομάτες και φυσικοί χυμοί από πορτοκάλι έχουν την τιμητική τους.

 

 

 

 


    Επιστρέφοντας στο σχολείο γευόμαστε τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας μέσα από ένα πιάτο με υπέροχες σπιτομπουκιές. 

 

 

Παιχνίδια ετοιμότητας:

    Τα παιδιά χτυπούν πάνω φρούτο που ακούνε τόσες φορές όσες είναι οι συλλαβές του. Σταδιακά αυξάνουμε την ταχύτητα επιδιώκοντας να παραμείνουν συγκεντρωμένα στο στόχο χτυπώντας κάθε φορά το σωστό φρούτο.

  

 

 

 

 


Χορεύοντας με τα φρούτα

 

 

 

 

 


Τα φρούτα ζωντανεύουν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι

 


    Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα με την επίσκεψή μας σε γαλακτοβιομηχανία. Επισκεφτήκαμε τη γαλακτοβιομηχανία "Φάρμα Ηλείας" όπου οι υπεύθυνοι μας παρουσίασαν τη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης των προϊόντων γάλακτος και της εμφιάλωσης του γάλακτος με σύγχρονες μεθόδους που διασφαλίζουν  την ποιότητα του προϊόντος. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στους χώρους εκτροφής των ζώων σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν οι μαθητές μας διεξοδικά τη συνολική διαδικασία.




 

 

 

Και στον χώρο εκτροφής

 

 

 

 



    Αποχαιρετούμε δοκιμάζοντας μοναδικές γεύσεις τοπικών προϊόντων που απλόχερα οι υπεύθυνοι της μονάδας μας πρόσφεραν

 

    Το ταξίδι και η γνωριμία μας με γεύσεις και αρώματα των τοπικών προϊόντων έφτασε  στο τέλος του βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες και αποκτώντας γνώσεις, δεξιότητες και ερεθίσματα.






































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου